Kennismaken met de Scribit.Pro Academie

15 maart 2023  Isabelle Voois
academy
e-learning
Illustratie van een giraf die aan een bureau zit met daarop een computer en toetsenbord.

Hoe ik als kersverse Pro video's toegankelijk leer maken


Hoe maak je een ondertiteling? Wat is een audiodescriptie? En misschien nog wel belangrijker: wat maakt dat deze twee bestanden een goede basis zijn voor een transcript? Met deze vragen ga ik in de online leeromgeving van de Scribit.Pro Academie aan de slag. Want video's toegankelijk maken voor iedereen is belangrijk, maar het is een vak apart.

Als freelance tekstschrijver maak ik voor het eerst kennis met beeldvertaling. Schrijven van webteksten, nieuwsberichten, persberichten, berichten maken voor social media en transcripten uitwerken: ik ken het allemaal. Maar dit is voor mij een compleet nieuwe wereld. Ik ben benieuwd hoe snel ik deze vorm van tekstschrijven onder de knie krijg.

Er komt een hoop informatie op me af in de online leeromgeving. Maar onder het mom van 'haastige spoed is zelden goed' ga ik rustig aan de slag. Als ervaren transcribent kan ik me wel iets voorstellen bij wat dit werk gaat inhouden, maar toch is het net even wat anders. Ik neem dus de tijd om alles goed door te lezen. Een uitlegvideo neemt me stap voor stap mee in het dashboard van Scribit.Pro. 

Goed voorbeeld doet goed volgen, staat er in het volgende gedeelte van de e-learning. Helemaal mee eens! Zeker als je nog geen ervaring hebt met het toevoegen van ondertiteling en/of audiodescriptie is het handig om praktijkvoorbeelden te zien en de oefeningen te maken. Ik bekijk de filmpjes dus aandachtig voordat ik verder ga in de leeromgeving. Vervolgens leer ik met uitgebreide informatie over ondertiteling, audiodescriptie en transcriptie veel meer over hoe je video's toegankelijk maakt voor iedereen.

Een aantal belangrijke tips:

  1. Ondertiteling maken is als een puzzel leggen: zorg dat je er niet te makkelijk over denkt. Je bent constant bezig om mogelijkheden af te wegen en een keuze te maken.
  2. Bij een audiodescriptie maak je keuzes in wat je wel of niet beschrijft, maar je moet wel de kern van wat er in beeld te zien is overbrengen. Je maakt een video begrijpelijk door in ieder geval de vragen wie, wat, waar en wanneer te beantwoorden.
  3. Het is belangrijk om je transcript nog even door te nemen, zo kun je het eventueel beter leesbaar maken, de sprekers en hun functie toevoegen, fonetisch geschreven woorden aanpassen, extra beeldbeschrijvingen geven en/of andere extra informatie toevoegen.

Hoewel er veel informatie over me heen komt, oogt de leeromgeving toch begrijpelijk en helder doordat het in verschillende onderdelen is opgedeeld. De pagina's per onderdeel zijn niet te lang, waardoor je ook niet eindeloos hoeft te scrollen en je alles op je gemak kunt doornemen, zonder afgeleid te raken of het overzicht kwijt te raken.

Kan ik nu aan de slag?

De e-learning maakt alles wat je moet weten duidelijk met tekstuele uitleg, praktijkvoorbeelden, uitlegvideo's en oefenopdrachten. Deze mix maakt dat het steeds duidelijker wordt waar je allemaal op moet letten bij het toegankelijk maken van video's. Ook het dashboard van Scribit.Pro is makkelijk in gebruik.

Al met al heb ik met behulp van de e-learning alle handvatten gekregen om zelfverzekerd aan de slag te kunnen met ondertiteling en audiodescriptie. Tijdens de proeve van bekwaamheid - die je aan het einde van de e-learning maakt - mag ik mezelf bewijzen. Ik merk hier dat ik zeker nog niet meteen een 'pro' ben, zeker als het gaat om audiodescriptie. Als iemand zonder visuele beperking vergeet ik vrij gemakkelijk om belangrijke beelden te beschrijven, die voor een blind of slechtziend persoon natuurlijk wel van groot belang zijn om het verhaal te kunnen volgen. Maar oefening baart kunst, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het vanzelf goed komt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief